Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Szoftver rádió / Re:DSP rádió
« Utolsó üzenet: írta uprog Dátum december 07, 2021, 02:15:07 pm »
Kozben azon is gondolkodom hogy ket reszre bontanam a jelfeldolgozast es a grafikat (waterfall, spektrumkep ), vagyis meg egy procit hasznalnek az elolapon, ami a grafikat intezne. A jelenlegi hw annyiban modosulna, hogy az i2s osszes jelet atalakitanam lvds jele es kitennem egy csatlakozora. Innen arnyekolt kabellal bekotnem az alolap procihoz, amely a grafikat intezne.
Ennek elonye hogy a jelenlegi kodot at tudnam mozgatni a szinten STM procira. A grafika feloli fft meretet is meg lehetne 2x-ezni es a jelfeldolgozas felolit is. Igy meg nagyobb szurot lehetne futtatni pl.
Tovabba a framebuffer eleg nagy lenne akar 2 layernek is egy 7'' kijelzohoz (is).
Az akadaly jelenleg az, hogy nem tudom hogy a 176 labu stm-re egyszerre ra tudok-e kotni egy sdramot es 24b kimenetet az LCD -hez.
Szoba johetne meg egy STM + SDRAM SOM modul implementalasa erre a celra, de ilyent eddig csak kinait lattam, es nem tudom mennyire megbizhatoak azok, foleg hogy ezeken mar BGA van.

Udv.
Szabi
2
Szoftver rádió / Re:DSP rádió
« Utolsó üzenet: írta uprog Dátum december 07, 2021, 01:35:56 pm »
Sziasztok,

Kellene egy attenuator a radiomba, ez jo lehet ?
https://www.ebay.com/itm/201527616718?hash=item2eebfb64ce:g:cmAAAOSwWHBaBFsB

Udv.
Szabi
3
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta uprog Dátum december 05, 2021, 01:39:37 pm »
Szia Bela,

Koszi a linket.
Eppen most neztem hogy mi a helyzet 10m-en, teljesen elkeruli a mi regionkat a terjedes sajnos. Udv. Szabi
4
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta uprog Dátum december 03, 2021, 06:20:19 pm »
Szia Tibor,

A YAGI kulon oszlopon van, kozvetlen mellette nincs fa. Most kb 5m magasan van, majd jovoben fennebb teszem meg kb 2m-el, most igy alakult.
Tavasszal le fogom szedni, a villamok miatt. Osztol tavaszig lesz uzemben csak.
A masik antenna egy deltaloop 20m-re, az magasabban van. Udv.
5
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta ha5di Dátum december 03, 2021, 01:08:29 pm »
Ez az oldal segíthet a pillanatnyi terjedés gyors áttekintésében:

https://www.dxmaps.com/
6
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta ha3flt Dátum december 02, 2021, 11:46:44 pm »
Na, éjszaka van, nem gondoltam utána, így aztán a hozzászólás nagyrészt felesleges. A loop egészhullámú, az meg nem 10 méter 14 megára. :-]
7
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta ha3flt Dátum december 02, 2021, 11:05:59 pm »
Az jutott még eszembe, hogy ha jól emlékszem, egy darab oszlopod van, amire a 28 megás yagi kerül, és annál sokkal alacsonyabb kikötési pontok, talán fák a kertben a dipól(ok)hoz.

Az antennáknál, ha legalább megvan egy minimum méretük, a magasság a minden. Az ideális a fél hullámhossz, így ha közel kerül a földhöz a huzalantennád, dipólod, vagy inverted-V-nél a szárak vége, akkor nem lesz olyan jó az antenna DX-re, mert elromlik a függőleges karakterisztikája, magasra fog sugározni.

A dolog egyébként trükkös - akik versenyezni szoktak, fenntartanak alacsonyabb dipólokat is pont azért, mert azok Európára jobban mennek, és azok az összeköttetések is kellenek. :-)

Szóval azt akarom mondani, hogy azzal tudnál még nagyot fejleszteni az állomásodon, ha legalább 14 megára a yagi fölé tennél egy másik antennát. Az öntartó dipól a legkézenfekvőbb, de az, ugye, hacsak nem rövidített, kompromisszumos kivitel, akkor közel 10 m hosszú, és ha a yagit túl nagynak tartottad, akkor ez sem fog megfelelni. Viszont vannak más megoldások.

Ilyen például a két V-alakú pecabot közé kifeszített delta loop, ahogy itt is látszik - ennek az oldalmérete 3,5-4 méter körül lehet (változtatni lehet az arányokon a szélesség és a magasság közt azzal, hogy mennyire tartanak szét a szárak, hiszen körbe kell húzni a vezetéket), ami egyáltalán nem vészes és házilag is könnyen elkészíthető (sőt még le is lehet hangolni több sávra is, ha a tövébe kerül a hangoló vagy macskalétrával jössz le a szobáig, ahol a rádió van). A képen a luxuskivitel van, alul is simán táplálható, az egyszerűbb. (A polarizációja, függőleges vagy vízszintes, a betáplálás helyétől függ.)

Aztán létezik pl. a cobwebb is 14..28 közé, sőt 50 megára, szintén szerény méretekkel - ezek derékszögben meghajlított szárakkal kihúzott sima huzaldipólok (és nem iránysugárzó), csak nehezebb látni, meddig tart a vezeték és hol van csak múanyagzsinór, ilyen nekem is volt, ez azért több munkát és tapasztalatot kíván mechanikusan is, viszont még kisebb az átlója, nem egy feltűnő antenna, csak itt probléma az, ha közel van alatta egy yagi, mert elhúzzák egymást. A delta-loop szerintem sokkal kevésbé lenne csatolásban, bár tévedhetek

Még annyit, hogy pont most készített a közelemben valaki öntartó dipólt 30 m-re, vagyis 10 MHz-re, méghozzá elég gyorsan; vásárolt két üvegszálas botot a Spiderbeam-től, alucsöveket húzott rá, és szinte már kész is volt - igaz, neki nagy rutinja van. :-)

De az is egy út, ha állítasz még egy oszlopot, üvegszálast, ez pl. elbírja egy dipól húzását vagy önmagában egy delta-loopot a tetején, és nem drága: https://www.spiderbeam.com/product_info.php?info=p3_Spiderbeam%2012m%20fiberglass%20pole%20HD.html&XTCsid=8bb7983865c5521b2adc716451e74fb5
8
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta ha3flt Dátum december 02, 2021, 10:23:27 pm »
Na ja, 14 megán ma reggel szó szerint sorbaálltak a japánok. :-) A 40..30..20 m a három leghasználhatóbb sáv, de érdekes, hogy amikor papíron nincs jó terjedés, akkor is hullámzóan, de azért csak előkerülnek mindenféle távoli állomások, főleg az alsóbb sávokon. Felül kevésbé - egyelőre. Remélem, megtalálod az örömödet.

Az FM-re annyi ötletem van, hogy ha keresel a közeledben egy websdr-t vagy OpenWebRx-et, lehet, hogy jobban jársz. Sőt régebben volt egy 29 megás FM átjátszó Bp-en is, de már nem üzemel.
9
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta uprog Dátum december 02, 2021, 01:40:04 pm »
Koszi Tibor,

Kivancsi vagyok erre a terjedes dologra.
A 20m felertekelodik ezek alapjan, nem tudtam hogy ennyire nincs terjedes 10m-en.
Az FM modulaciomat kellene valahogy adasban kiprobaljam.
Mivel megy 27 MHz-en az antenna, igy lehet hogy CB-zek egyet :)

Udv.
10
Antennák, hangolók, tápvonalak / Re:28 MHz YAGI
« Utolsó üzenet: írta ha3flt Dátum december 01, 2021, 10:50:53 pm »
Még egy kis pontosítás: persze, nyilván lehet valamit kezdeni kis teljesítménnyel is, de azért nem lenne rossz több, a napfoltok pedig szerintem úgy egy-két év múlva fognak jobban belelendülni, de erről sok anyagot lehet találni erre-arra, hogy a ciklusok hogyan szoktak felfutni.
Oldalak: [1] 2 3 ... 10