xHAM

Welcome to xHAM. Please login or sign up.

aug 13, 2022, 10:30 DÉLUTÁN

Login with username, password and session length

Felhasználók
  • Összes tag: 13
  • Latest: ha5ob
Stats
  • Összes hozzászólás: 28
  • Összes téma: 10
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 22
  • (ápr 21, 2022, 08:51 DÉLELŐTT)
Online felhasználók
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Legutóbbi hozzászólások

#1
Társalgó / Re:RIP "RÁDIÓTECHNIKA"
Last post by ha3flt - aug 10, 2022, 06:02 DÉLELŐTT
Egy egérből író lesz és kérdezi a többiektől, hogy:
- Na, milyen az új könyvem? - mire a válasz:
- Jó, jó, csak egy kicsit tankönyvízű...
#2
Társalgó / Re:RIP "RÁDIÓTECHNIKA"
Last post by HA5DI - aug 08, 2022, 06:56 DÉLELŐTT
Igen, a könyvnek illetve a nyomtatott kiadásnak megvan a maga varázsa, a tartalom mellett az is okozhat örömöt. Viszont rengeteg silány könyvvel is találkozom. Ott vannak pl. a frissen kiadott Stanislaw Lem könyvek. A 40 évvel ezelőtti 'Kiberiáda' után a mostani tipográfián sírni tudnék. Van, amit csak papíron, nyomtatva tudok befogadni, ilyenek a különböző műszaki specifikációk, protokoll leírások. Ezekhez kell a papír.

Szüleim halála után kb. 1,000 könyv maradt rám. Van pár izgalmas, mint a 'Politikai kisszótár', a 'Szovjetúnió jövője' 1949-bő, de a zömük ma már értéktelen. Az antikvárius sem veszi el, csak hulladék, de a hulladék udvar is 20km oda-vissza autóval és az ember reménykedik. Mennyivel egyszerűbb egy delete kattintás. Ráadásul az elektronikus azonnal megvan, olcsóbb, egyszerűbb kölcsönadni és olyanhoz is hozzá lehet jutni, amihez klasszikus formában nem.

Remélem, megmarad mindkettő. Mostanában több 'rendes' könyvet vettem, de egyre több van a Kindle-ben is. Már csak több idő kelle az olvasásra.
#3
Társalgó / Re:RIP "RÁDIÓTECHNIKA"
Last post by ha5ft - aug 05, 2022, 10:25 DÉLELŐTT
Nekem még sok sok évfolyam van meg papíron. Általában azokat olvasgatom hiába van meg szinte az összes szám egészen a kezdetektől digitalizálva. Más érzés a papíron levőt kézbe venni. De így vagyok az Arrl évkönyvvel és számos más kiadvánnyal. E-könyv utazás alatt jó, egyébként én maradi jobban szeretem a hagyományost.

Jani, ha5ft
#4
Társalgó / RIP "RÁDIÓTECHNIKA"
Last post by HA5DI - aug 04, 2022, 06:12 DÉLELŐTT
Amikor tavaly évvégén olvastam, hogy új kiadóhoz kerül a "RÁDIÓTECHNIKA" elhatároztam, szerzek egy papíralapú példányt kíváncsiságból. Januártól márciusig próbálkoztam, de nem sikerült a szokásos újságárusoknál. Habár sajnálom, de nem hiányzik. Évtizedekkel ezelőtt nagyon jó szakmai lap volt, és az egyetlen elérhető. Nem kis része volt abban, hogy rádióamatőr illetve villamosmérnök lettem. De eljárt felette az idő. Már hosszú ideje közel nulla volt a rádióamatőr tartalom benne, a többi cikk gyenge szinvonalú és érdektelen  volt még hobby szinten is illetve udvariasan fogalmazva konzervatív tematikájú, eltekintve néhány jó cikktől, pl. HA5WH vagy HA5GN és mások tollából. Valamivel jobbak voltak az évkönyvek, de a rádióamatőr tartalom bennük is diétás volt, ha nem is "No sugar, no alcohol, no HAM". Jellemző, hogy hónapokon keresztül hirdettem komplett bekötött RT évfolyamokat és évkönyveket de ingyen sem vitték el, néhánytól eltekintve a szelektívbe kerültek.

Persze nem egyedi a történet, kevés nyomtatott szakmai lap todott felszinen maradni nemzetközi szinten is, de náluk az aktuális tartalmat és élvezhető tipográfiát rendes on-line tartalom egészíti ki.

Nekem már jó ideje nem hiányzik, de azért sajnálom. Ifjú korom fontos része volt.

RIP "RÁDIÓTECHNIKA"
#5
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by HA5PT - aug 02, 2022, 07:55 DÉLELŐTT
Friss olvsni való arról hogyan segíti az Egyesültállamok állami támogatással a saját félvezetőiparát a következő ötéves időszakban:

https://www.statista.com/chart/27878/biggest-microchip-exports-value/

A cikkben szereplő Microchip nem azonos a Microchip Techology céggel, hanem általában hivatkozik a chipgyártókra.

#6
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by ha3flt - júl 31, 2022, 12:56 DÉLUTÁN
Van, köszönöm, sőt a WizNet-től is van két W5100S-EVB-Pico-m Ethernet csatlakozóval, nagy tetszetősek, én is úgy gondoltam, hogy a kisebbeket már nem érdemes használni. Aztán jönnek az egyéb megfontolások, pl. kevésbé bízom, hogy mi lesz vele/belük később, van egy kis bizonytalanság a proc. minimális üzemi hőmérsékletében, kötöttek a lábszámok, A/D-k stb.

Amúgy teljes mértékben egydarabos hobbiproject, de hosszabb távra szóló feladat, egy működő rendszer frissítése lenne más eszközökkel, szóval remélhetőleg nemcsak álmodozás.
#7
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by HA5DI - júl 31, 2022, 12:35 DÉLUTÁN
Idézetet írta: ha3flt Dátum júl 31, 2022, 12:16 DÉLUTÁNKöszönöm mindenkinek - emésztem a leírtakat. :-)


Ha ki akarod próbálni az Rpi Pico-t, szívesen adok ajándékba.
#8
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by ha3flt - júl 31, 2022, 12:16 DÉLUTÁN
Köszönöm mindenkinek - emésztem a leírtakat. :-)
#9
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by HA5PT - júl 31, 2022, 11:51 DÉLELŐTT
A Covid-19 lezárásai, majd az újra indulások sok iparágra hatással volt, köztük a félvezetőipar is rálett kényszerítve, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Jelentős kapacitásbővítési befektetések zajlanak, de ezek csak néhány éven belül tudják enyhíteni a jelenlegi chiphiányt.
A chipgyártók a hosszútávú, stabil igények kielégítésére fókuszáltak a gyártókapacitásaik hatékonyabb kihasználására. Itt olvasható a Microchip 2021 februári levele, amivel a vásárlóit kérte hosszútávra szóló rendelések feladására: https://www.microchip.com/content/dam/mchp/documents/announcements/A-Message-From-Our-Leadership-Regarding-Capacity-and-Supply-Feb-2021.pdf
Itt pedig fél évvel későbbi riport Genesh Moorthy, Microchip CEO-val: https://www.cnbc.com/video/2021/11/05/microchip-technology-ceo-on-record-q3-earnings-results.html?__source=flipboard
Mi e-közben azt láttuk, hogy a ChipCAD sok vásárlója időben reagált ezekre a változásokra, előre rendeltek és emiatt folyamatosan alkatrészekhez jutnak a chiphiány ellenére.
A Microchip ezalatt tovább fejlődött és szó sincs arról, hogy a PIC, az AVR vagy bármely mikrokontrollercsalád gyártását megszüntetné.
Érdemes megnézni a friss pénzügyi összefoglalóját:
https://ww1.microchip.com/downloads/aemDocuments/documents/investor/press-release/Investor_Presentation_BOAGlobalTechConference_June2022.060722.pdf

Nálunk nem csak rendelésre lehet alkatrészeket beszerezni, hanem jelentős készletről akár azonnal is sokféle mikrokontroller elérhető. A kereséshez pár hírünket ajánlom elolvasásra:
https://www.chipcad.hu/hu/news/2022/j%C3%BAlius/microchip-alkatrszek-raktrrl--2716
https://www.chipcad.hu/hu/news/2022/j%C3%BAlius/keresesi-technika-a-szabad-keszletre-a-chipcad-web--2714
Természetese a ChipCAD nem egyedüliként kínál Microchip mikrovezérlőket. Ha nálunk nincs a keresett alkatrész, akkor a többi hazai kereskedelmi csatorna kínálatát érdemes még megnézni: https://www.microchip.com/salesdirectory/SalesListing/EUROPE/Hungary https://www.microchipdirect.com/
#10
Kiegészítők / Re:ATMEGA processzorok jövője?
Last post by HA5DI - júl 31, 2022, 09:52 DÉLELŐTT
Idézetet írta: ha3flt Dátum júl 29, 2022, 09:09 DÉLELŐTTSziasztok!

Tudtok esetleg valami infót arról a világban, hogy hogyan alakul az ATMEL/Microchip 8 bites procik jövője? Ezekből is van hiány mostanában vagy a kevésbé kényes gyártástechnológiájú eszközöket nem érinti? Közösségi projecthez kellene választani valamit, ami a jövőben is cserélhető lesz, ha szükséges, egy-két darabos mennyiségben. Persze addig valószínűleg a korábban gyártottak sem fogynak el teljesen, ha csak meghibásodásra kell készülni, sőt be is lehet spájzolni pár darabot, de ki tudja, és az sem jó, ha a fejlesztőeszközök nagyon elavulnak - ezért kérdezem.

Köszönöm.

Nem tudom mi a feladat, mennyire árérzékeny, mennyire kell kisfogyasztásúnak lennie, stb. Ha csak néhány darabról van szó és fontos az elérhetősége a későbbiekben is, akkor én megfontolnám a Raspberry Pi Pico-t.

Legfrissebb témák

Üzenő fal